Wbrew pozorom, domowa tortilla to produkt banalnie prosty i o wiele smaczniejszy niż gotowe placki w próżniowych workach dostępne w markecie. Przygotowując całe danie samodzielnie od podstaw nie dość, że zyskujemy na smaku, to dzięki temu uda nam się zachować w pełni wartości odżywcze i świeżość ulubionych składników.
Do tego robiąc placki do tortilli samemu, można sporo zaoszczędzić. Tortilla z patelni jest prosta jak naleśniki i przyrządzą ją nawet najbardziej oporni kucharze.
Czytaj także: Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce
Domowe placki do tortilli. Potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe placki do tortilli. Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę i dodaj do niej sól i oliwę
- Delikatnie dolewaj gorącą wodę partiami, wyrabiając przy tym dokładnie ciasto.
- Gdy ciasto na tortillę będzie dość elastyczne, odstaw je w misce przykryte ściereczką lnianą na kwadrans, aby odpoczęło.
- Przestudzone ciasto podziel na 4 lub piec równych części. Każdą z kulek rozwałkuj na stolnicy tak, aby uzyskać placek o średnicy około 30 centymetrów.
- Użyj ceramicznej lub teflonowej patelni. Rozgrzej suchą na ogniu, następnie wyłóż na nią placek.
- Smaż z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne czarne plamki.
- Gotowe nakrywaj mokrą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, aby nie zeschły się. Zawijaj w nie ulubione składniki, zwijaj ciasno i zapiekaj w tosterze bądź piekarniku.