Masz dosyć klasycznych jajek na twardo, miękko lub jajecznicy? Nic nie szkodzi. Pokochasz je na nowo, jak tylko spróbujesz tych zapiekanych w marchewkowych koszyczkach. Są nowoczesną alternatywą dla klasycznych z majonezem czy innymi dodatkami.
Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach. Składniki:
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 6 jajek
- 1 łyżka oliwy extra + do posmarowania formy
- garść jarmużu lub szpinaku
- sól, pieprz oraz do doprawienia marchewki 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub płatki chili i kurkuma
- opcjonalnie: rzeżucha lub szczypiorek do posypania
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach. Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 6 wgłębień w formie na muffiny wysmarować oliwą.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach.
- Cebulę obrać i również zetrzeć lub posiekać na desce w drobną kosteczkę.
- Do marchewki i cebuli dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz oraz curry lub kurkumę i chili.
- Wymieszać i wyłożyć do 6 wgłębień w formie na muffiny, tworząc nieduży dołek pośrodku.
- Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
- Nałożyć porwane liście jarmużu (ok. 3 - 4 kawałeczki) oraz wbić na wierzch jajka.
- Doprawić je solą i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 15 minut.
- Obkroić nożem koszyczki przy brzegu foremek i podważając np. silikonową łopatką wyłożyć na talerze.
- Można posypać opcjonalnie rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl