Jaja sadzone wg Ewy Wachowicz to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść jaj na twardo. Sprawdzą się idealnie w postaci świątecznego obiadu, ale nie tylko podczas Wielkanocy. Ale pycha!
Jaja sadzone wg Ewy Wachowicz. Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki śmietany 30 proc.
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- gałka muszkatołowa
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Jaja sadzone wg Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę odparowała.
- Następnie wybić jajka (tak jak sadzone), posolić, przyprawić pieprzem i dusić, aż białko zetnie się całkowicie - żółtko ma pozostać płynne.
- Pod koniec dodać drobno posiekany koperek (zimą zastąpić go koprem mrożonym lub natką pietruszki).
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
- Zmiażdżyć tłuczkiem dodając jednocześnie masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową (wystarczy szczypta).
- Doprawić do smaku solą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl