Gulasz to dość specyficzna potrawa, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ten jest wyjątkowo smaczny. Jego orientalny smak pokochają nawet dzieci. Palce lizać!
Bułgarski gulasz Gjuwecz. Składniki:
- Jagnięcina - 600 gramów
- Gulasz; przyprawa - 1 opakowanie
- Przyprawa do mięs - 2 łyżki
- Papryka czerwona - 2 sztuki
- Marchew - 2 sztuki
- Pietruszka; korzeń - 1 sztuka
- Cebula biała - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2 sztuki
- Bakłażan - 1 sztuka
- Papryka; ostra przyprawa - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Bułgarski gulasz Gjuwecz. Wykonanie:
- Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę.
- Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso.
- Opakowanie przyprawy gulaszowej wymieszaj z 600 ml wody.
- W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki.
- Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
- Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej gulasz, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. piekarnika i duś przez 1 godzinę.
- Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl