Idealne kopytka nie mogą być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. I o ile te pierwsze rzadko się zdarzają, tak te drugie to prawdziwa zmowa. Okazuje się jednak, że wystarczy nie przesadzić z ilością mąki pszennej.
Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw.
Idealne kopytka. Potrzebne składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
- 1 średnie lub małe jajko
- płaska łyżeczka soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Idealne kopytka. Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
- Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.
- Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej.
- Będzie to około 230 gramów mąki.
- Wyłóż gładką masę ziemniaczaną.
- Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko.
- Dodaj też płaską łyżeczkę soli.
- Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
- Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek.
- Masa powinna być bardzo plastyczna.
- Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz.
- Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.
- Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania.
- W dużym garnku można już zacząć gotować wodę.
- Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
- Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm.
- Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.
- Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką.
- Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
- Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka.
- Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
- Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
- W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.
I gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl