Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka

2

Kopytka to jedne z naszych dań "narodowych". Niewiele osób jednak umie je zrobić tak, jak nasze babcie. A wystarczy... nie przesadzać z jednym składnikiem. O co chodzi?

Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Idealne kopytka nie mogą być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. I o ile te pierwsze rzadko się zdarzają, tak te drugie to prawdziwa zmowa. Okazuje się jednak, że wystarczy nie przesadzić z ilością mąki pszennej.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw.

Idealne kopytka. Potrzebne składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
  • 1 średnie lub małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Idealne kopytka. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
  • Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.
  • Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej.
  • Będzie to około 230 gramów mąki.
  • Wyłóż gładką masę ziemniaczaną.
  • Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko.
  • Dodaj też płaską łyżeczkę soli.
  • Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
  • Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek.
  • Masa powinna być bardzo plastyczna.
  • Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz.
  • Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.
  • Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania.
  • W dużym garnku można już zacząć gotować wodę.
  • Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
  • Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm.
  • Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.
  • Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką.
  • Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
  • Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka.
  • Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
  • Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
  • W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić