Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka

Kopytka to jedne z naszych dań "narodowych". Niewiele osób jednak umie je zrobić tak, jak nasze babcie. A wystarczy... nie przesadzać z jednym składnikiem. O co chodzi?

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Idealne kopytka nie mogą być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. I o ile te pierwsze rzadko się zdarzają, tak te drugie to prawdziwa zmowa. Okazuje się jednak, że wystarczy nie przesadzić z ilością mąki pszennej.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw.

Idealne kopytka. Potrzebne składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
  • 1 średnie lub małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Idealne kopytka. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
  • Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.
  • Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej.
  • Będzie to około 230 gramów mąki.
  • Wyłóż gładką masę ziemniaczaną.
  • Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko.
  • Dodaj też płaską łyżeczkę soli.
  • Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
  • Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek.
  • Masa powinna być bardzo plastyczna.
  • Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz.
  • Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.
  • Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania.
  • W dużym garnku można już zacząć gotować wodę.
  • Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
  • Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm.
  • Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.
  • Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką.
  • Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
  • Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka.
  • Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
  • Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
  • W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.

I gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać