Sałatka jarzynowa uważana jest w Polsce za królową stołu w trakcie wszystkich świąt. Warto jednak przełamać smak miłośników majonezu i zaserwować im w trakcie zbliżającej się Wielkanocy jakąś alternatywę.
Pomocny może być tutaj przepis na majonezową sałatkę według Ewy Wachowicz. Pełna chrupiących warzyw kombinacja jajek i ananasa zaskoczy biesiadników w trakcie wielkanocnego śniadania.
Czytaj także: Do tego majonezu nie dodaje się jajek. Jest przepyszny
Sałatka wielkanocna według Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki:
- 5 jajek,
- 1 por,
- 2 słoiczki selera konserwowego marynowanego,
- 1 mała puszka ananasa,
- majonez - ok. pół szklanki (8 łyżek),
- sól, pieprz - do smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Takiego gulaszu nie jadłeś. Ten przepis cię zachwyci
Sałatka wielkanocna według Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:
- Jaja ugotuj na twardo, odstaw do ostygnięcie.
- Pora odcedź z zalewy i sparz wrzątkiem by pozbyć się zalewy i lekko zmiękczyć warzywo. Poszatkuj go na drobno i wrzuć do miski.
- Z puszki wyjmij kilka plastrów ananasa. Ilość owocu zależna jest od indywidualnych smaków gości. Jeśli chcesz by twoja sałatka miała bardziej słodki posmak, dodaj więcej owocu. Standardowa ilość przy tych składnikach, to 3-4 plastry ananasa w syropie. Owoc odcedź i pokrój w centymetrowe kawałki. Dorzuć do pora.
- Wystudzone jaja obierz ze skorupek i pokrój na drobno. Dodaj do reszty składników.
- Wymieszaj z majonezem, dodaj przyprawy.
Czytaj także: Przepis na jajeczne babeczki. Nie tylko na Wielkanoc