Każdemu zdarza się kupić za dużo pieczywa, które w chlebaku wysycha i przestaje się nadawać na kanapki. Na szczęście nie oznacza to, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto.
Z czerstwego chleba można przygotować wiele pysznych dań. Nasza propozycja to zupa chlebowa.
Czytaj także: Ten deser przeniesie cię do PRL-owskiej cukierni. Przepis na krem sułtański według Ewy Wachowicz
Jest smaczna, pożywna i tania w przygotowaniu - idealny budżetowy obiad w czasach szalejącej inflacji. Będziecie zdziwieni jej smakiem - musicie tego spróbować!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Do tego majonezu nie dodaje się jajek. Jest przepyszny
Przepis na zupę chlebową. Potrzebne składniki
- 300 gramów czerstwego chleba
- 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 cebula biała
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 żółtko
- 100 g tartego żółtego sera
- Szczypta tymianku suszonego
- Sól, pieprz, całka muszkatołowa do smaku
- Natka pietruszki
- Masło do smażenia
Czytaj także: Takiego gulaszu nie jadłeś. Ten przepis cię zachwyci
Przepis na zupę chlebową. Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na maśle
- Dodaj rozdrobniony chleb, wszystko podsmaż do zrumienienia
- Całość przełóż do garnka i zalej bulionem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut
- Zmiksuj zupę blenderem, a gdy lekko przestygnie, dodaj żółtko i ponownie zmiksuj (lub przetrzyj przez sito)
- Dopraw do smaku
- Po przelaniu do misek zupę posyp tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Czytaj także: Przepis na jajeczne babeczki. Nie tylko na Wielkanoc
Zupę można podawać dodatkowo z grzankami czosnkowymi, a jeśli posiadasz żaroodporne talerze, możesz przez chwilę zapiec ją w piekarniku, by ser kusząco się zarumienił. Smacznego!