Nie masz pomysłu co zrobić z czerstwym chlebem? My go mamy - zrób pyszną i delikatną szarlotkę. Wystarczy kilka kromek czerstwego chleba lub bułek, kilka jabłek i parę innych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Szarlotka z czerstwego pieczywa z kruszonką jest pyszna i delikatna w smaku, a wykonanie jej zajmie ci zaledwie kilkanaście minut.
Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba. Potrzebne składniki:
- 10 kromek czerstwego chleba (możesz użyć także zeschnięte bułki)
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki miodu
- 4 jabłka
- garść rodzynek
- odrobina cynamonu (lub inne ulubione przyprawy)
Do kruszonki: pół kostki masła, pół szklanki cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej
Czytaj także: Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba.. Sposób przygotowania:
- pieczywo pokrój w kostkę
- do garnka wlej mleko oraz roztopione wcześniej masło
- dodaj jajka, miód i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając (uważaj, by masa się nie zagotowała, a jajka nie ścięły)
- gdy całość nabierze jednolitej konsystencji, dodaj pokrojony chleb
- kiedy chleb zmięknie, zblenduj wszystko na jednolitą masę
- ciasto wyłóż na wysmarowaną masłem blachę (gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę bułki tartej)
- blachę z ciastem włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 15 minut
- w międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę, dodaj cynamon
- kiedy ciasto się podpiecze, wyciągnij je z piekarnika i ułóż na nim pokrojone jabłka (możesz je wcześniej delikatnie podprażyć)
- szarlotkę posyp kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i zblenduj)
- szarlotkę włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia
Zobacz także: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl