Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Zrób z niego szarlotkę

2

Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast na polskich stołach. Tym razem przedstawiamy nietypowy przepis na szarlotkę, do której przygotowania wykorzystasz resztki nieświeżego chleba.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Zrób z niego szarlotkę
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa - zrób szarlotkę. (Pixabay)

Nie masz pomysłu co zrobić z czerstwym chlebem? My go mamy - zrób pyszną i delikatną szarlotkę. Wystarczy kilka kromek czerstwego chleba lub bułek, kilka jabłek i parę innych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Szarlotka z czerstwego pieczywa z kruszonką jest pyszna i delikatna w smaku, a wykonanie jej zajmie ci zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba. Potrzebne składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba (możesz użyć także zeschnięte bułki)
  • 3 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • odrobina cynamonu (lub inne ulubione przyprawy)

Do kruszonki: pół kostki masła, pół szklanki cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej

Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba.. Sposób przygotowania:

  • pieczywo pokrój w kostkę
  • do garnka wlej mleko oraz roztopione wcześniej masło
  • dodaj jajka, miód i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając (uważaj, by masa się nie zagotowała, a jajka nie ścięły)
  • gdy całość nabierze jednolitej konsystencji, dodaj pokrojony chleb
  • kiedy chleb zmięknie, zblenduj wszystko na jednolitą masę
  • ciasto wyłóż na wysmarowaną masłem blachę (gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę bułki tartej)
  • blachę z ciastem włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 15 minut
  • w międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę, dodaj cynamon
  • kiedy ciasto się podpiecze, wyciągnij je z piekarnika i ułóż na nim pokrojone jabłka (możesz je wcześniej delikatnie podprażyć)
  • szarlotkę posyp kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i zblenduj)
  • szarlotkę włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia
Zobacz także: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić