Natka marchewki jest jadalna i zdrowa. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dlatego zamiast ją wyrzucać, warto wykorzystać ją w kuchni i ograniczyć marnotrawstwo żywności.
Liście marchwi są jednak dość gorzkie, więc najlepiej łączyć je z innymi składnikami, które zrównoważą smak. Nać można wykorzystać np. jako składnik pysznego pesto.
Czytaj także: Przepis na "magiczny" pudding. Tylko trzy składniki
Przepis na pesto z natki marchwi. Potrzebne składniki
- nać młodych marchewek z pęczka
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów np. migdałów lub nerkowców
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
Czytaj także: Przepis na batony granola. Zdrowa przekąska z 3 składników
Przepis na pesto z natki marchwi. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj nać marchwi
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera
- Miksuj do uzyskania jednolitej masy
- Dopraw wedle uznania
- Przełóż pesto do słoiczka i zalej odrobiną oliwy
Czytaj także: Stek wg. Gordona Ramsay'a. Ten przepis w kilka dni podbił internet
Pesto z natki marchwi możesz podawać tak jak każde inne pesto, czyli np. z makaronem lub do kanapek. Przechowuj je w lodówce.
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis