Przepis Ewy Wachowicz na placki z kiszonej kapusty wydaje się być dość prosty. Pierwszy krok stanowi wybicie jajek do miski, do której następnie trzeba wlać mleko i posolić.
Później wsypujemy szklankę mąki, a następnie miksujemy. Kolejny krok to dosypanie reszty mąki i ponowne miksowanie. Potem trzeba dolać tyle wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
Kapustę odcisnąć, a następnie posiekać i przełożyć do ciasta. Dobrze wymieszać. Smażyć tak samo, jak placki ziemniaczane – na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony (aż się przyrumienią). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych - instruuje Wachowicz na swojej stronie internetowej.
Prezenterka telewizyjna podkreśla, że placki należy podawać z sosem pieczarkowym. Jak go przygotować?
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby , posolić i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wlać śmietankę i odparować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki - dodaje Wachowicz.
Placki z kiszonej kapusty - składniki
- 300 g - kapusty kiszonej
- 2 - jajka
- 1 szklanka - mleka
- szczypta soli
- 2 szklanki - mąki
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sos pieczarkowy - składniki
- ½ kg - pieczarek
- 1 - cebula
- 1 łyżka - masła klarowanego
- ½ szklanki - śmietanki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.