Przepis na pleśniaka nie jest zbyt skomplikowany. Jak czytamy na stronie internetowej kwestiasmaku.com, najpierw trzeba dodać do mąki pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka (można też rozdrabniać palcami, jak na tradycyjne kruche ciast) - zaznaczono w przepisie.
Później dodajemy żółtka (białka trzeba zachować na bezę) i śmietanę. Miksujemy lub siekamy aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Trzeba podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki - instruuje autor.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec trzeba zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na spód z ciasta wykładamy dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzchu kruszymy starte ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut na złoty kolor. Przed podaniem konieczne jest przestudzenie ciasta.
Pleśniak - składniki
- 400 g mąki pszennej (ok. 2 i 3/4 szklanki)
- 200 g masła
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek (średnich, rozmiar M)
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki