Szarlotka jest bardzo popularnym ciastem nie tylko w Polsce. Można ją zrobić na wiele sposobów. Oto przepis na nieco inną wersję tego ciasta. Wielką zaletą niemieckiej szarlotki jest to, że nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta. Wystarczy przygotować jabłka, zasypać je mąką z cukrem oraz polać rozbitymi jajkami i masłem. Następnie wystarczy upiec całość w piekarniku i ciasto gotowe.
Czytaj także: Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek
Przepis na niemiecką szarlotkę. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 pokrojone jabłka
- 1 szklanka rodzynek
- ok. 2 łyżeczek cynamonu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 120 g roztopionego masła lub margaryny
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Przepis na niemiecką szarlotkę. Sposób wykonania
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
- Pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami.
- Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- W tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami.
- Następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem.
- Polej mąkę roztopionym masłem.
- Na koniec całość polej rozbitymi jajkami.
- Szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ciasto ok. 45 minut.
- Ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Czytaj także: Szybki i prosty obiad. Przepis na meksykańską zupę
I ciasto gotowe. Życzymy smacznego!