Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!

3

Wielkanocny stół kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi polskimi potrawami. A gdyby tak spróbować dania, którym z okazji świąt zajadają się nasi zachodni sąsiedzi? Zupa z trybuli ma piękny, intensywny kolor i wspaniały zapach. Smakosze ziół porównują go do zapachu mirry.

Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!
Zupa z trybuli (Pixabay, Einladung_zum_Essen)

Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jej smak jest znacznie głębszy, a jednocześnie bardziej subtelny. Trybula, bo o niej mowa, jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych. Wykorzystywano ją już w średniowieczu, jako lek na różne dolegliwości.

Zupa z trybuli po niemiecku to prawdziwy specjał kuchni zachodniej. Czy może konkurować z polskimi zupami? Przekonaj się o tym osobiście! Niemcy najczęściej podają zupę z trybuli w okresie Świąt Wielkanocnych. Na stole prezentuje się znakomicie, bo dzięki trybuli kolor zupy pozostaje intensywnie zielony nawet po zabieleniu śmietaną.

Dzięki temu, że smak i zapach trybuli przywodzi na myśl mirrę, przyniesioną przez mędrców Małemu Jezusowi, roślina ta symbolizuje nowe życie, a w niektórych częściach Europy jest ściśle związana z Wielkanocą (podaje się ją często w Wielki Czwartek).

Zupę z trybuli przygotowuje się na wywarze mięsnym, dodając także cebulę oraz ziemniaki. Dzięki temu danie jest pożywna, a przede wszystkim — bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kurczak z imbirem

Zupa z trybuli po niemiecku — składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 300 g liści trybuli,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Czytaj też: Szczawiowa według Gessler. Idealna na Wielkanoc

Zupa z trybuli po niemiecku — sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
  2. Cebulę posyp mąką, następnie dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Wlej bulion i zagotuj całość.
  3. Trybulę umyj i posiekaj, por pokrój na talarki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
  4. Do małej miski odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, aby ją zahartować. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
  5. Zupę dopraw do smaku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna, zmiksuj ją na gładką masę, korzystając z blendera.


I gotowe! Aromatyczną, zieloną zupę z trybuli najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Możesz ją także udekorować listkami trybuli.

Autor: APOL
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zero wyczucia! Partner Alishy Lehmann rozwścieczył kibiców
Kierowca BMW wyprzedził na pasach. Szybko pożałował
Nie żyje zasłużony policjant. Dariusz Biskup miał 52 lata
Sprawdzi się zamiast tui. Rośnie szybko i cały rok jest zielony
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Ambitny plan NASA. Teleskop SPHEREx już zaczął pracę
Ekspert zabrał głos. To koniec ukraińskiej operacji w obwodzie kurskim?
Emocjonujące starcie. Trenerzy PSG i Liverpoolu zabrali głos
Kiedy przycinać budleję Dawida? Nie przegap terminu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić