Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jej smak jest znacznie głębszy, a jednocześnie bardziej subtelny. Trybula, bo o niej mowa, jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych. Wykorzystywano ją już w średniowieczu, jako lek na różne dolegliwości.
Zupa z trybuli po niemiecku to prawdziwy specjał kuchni zachodniej. Czy może konkurować z polskimi zupami? Przekonaj się o tym osobiście! Niemcy najczęściej podają zupę z trybuli w okresie Świąt Wielkanocnych. Na stole prezentuje się znakomicie, bo dzięki trybuli kolor zupy pozostaje intensywnie zielony nawet po zabieleniu śmietaną.
Dzięki temu, że smak i zapach trybuli przywodzi na myśl mirrę, przyniesioną przez mędrców Małemu Jezusowi, roślina ta symbolizuje nowe życie, a w niektórych częściach Europy jest ściśle związana z Wielkanocą (podaje się ją często w Wielki Czwartek).
Zupę z trybuli przygotowuje się na wywarze mięsnym, dodając także cebulę oraz ziemniaki. Dzięki temu danie jest pożywna, a przede wszystkim — bardzo smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z trybuli po niemiecku — składniki:
- 3 średnie cebule,
- 4 większe ziemniaki,
- 1,5 l bulionu,
- 150 g śmietany 18%,
- 300 g liści trybuli,
- kawałek pora,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz.
Zupa z trybuli po niemiecku — sposób przygotowania:
- Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
- Cebulę posyp mąką, następnie dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Wlej bulion i zagotuj całość.
- Trybulę umyj i posiekaj, por pokrój na talarki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
- Do małej miski odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, aby ją zahartować. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
- Zupę dopraw do smaku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna, zmiksuj ją na gładką masę, korzystając z blendera.
I gotowe! Aromatyczną, zieloną zupę z trybuli najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Możesz ją także udekorować listkami trybuli.