Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Oto przepis na nieco inną wersję tego ciasta. Największą zaletą niemieckiej szarlotki jest to, że nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta. Wystarczy przygotować jabłka, zasypać je mąką z cukrem i polać rozbitymi jajkami i masłem, następnie wystarczy tylko 45 minut w piekarniku i ciasto gotowe.
Przepis na niemiecką szarlotkę. Potrzebne składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 pokrojone jabłka
- 1 szkl. rodzynek
- ok. 2 łyżeczek cynamonu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 120g roztopionego masła lub margaryny
Przepis na niemiecką szarlotkę. Sposób przygotowania:
- jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój jeszcze na cienkie plasterki
- pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami
- mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce
- w osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru
- tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- w tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami
- następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem
- polej mąkę roztopionym masłem
- na koniec całość polej rozbitymi jajkami
- szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i piecz ciasto ok 45 minut
- ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem
Czytaj także: Jajko na chrupiąco? Spróbuj jajka w tempurze!
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl