Czekoladowe ciasto w 15 minut to świetny pomysł na szybki deser. To banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto wychodzi aromatyczne i delikatnie słodkie w smaku. Całość przygotowania pysznego deseru zajmie ci zaledwie 15 minut, łącznie z pieczeniem. Znika zazwyczaj w identycznym czasie.
Ciasto w 15 minut. Potrzebne składniki:
- pół kostki masła (100 g)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 3 jajka
- 3 łyżki ulubionego dżemu (np. malinowy, truskawkowy)
- pół szkl. mąki pszennej
- pół szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżki amaretto
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: polewa np. rozpuszczona czekolada lub kajmak
Ciasto w 15 minut. Sposób wykonania:
- Czekoladę i masło pokrój na mniejsze części i razem podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Mieszaj delikatnie, by powstała jednolita masa
- Ostudź masę, dodaj alkohol i dżem i wymieszaj wszystko razem
- Na koniec wbij lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie wszystko wymieszaj
- W naczyniu żaroodpornym o średnicy około 20 cm połącz składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól
- Wlej do mąki składniki mokre i mieszaj łyżką do połączenia
- Wstaw do mikrofalówki i piecz na dużej mocy około pięć minut
- Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Jeśli wykałaczka jest zbyt wilgotna, nastaw na kolejną minutę
- Odczekaj około dwie minuty i wyjmij ciasto z naczynia
- Podawaj z ulubioną polewą lub bez
Czytaj także: Tarta dyniowa. Idealny deser na jesienne wieczory
Zobacz także: Przepis na szybką i prostą francuską tartę tatin według Andrzeja Polana
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl