Przepis na lahmacun nie jest skomplikowany. To turecka pizza na cienkim cieście z mięsem i warzywami. Możesz polać ją ulubionym sosem (najczęściej używa się sosu czosnkowego lub jogurtowego), zawinąć i zjeść jak tortillę. Jeśli masz na to ochotę, możesz danie to wzbogacić ulubionymi świeżymi warzywami. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na kotlety ziemniaczane. Smacznie i szybko
Przepis na lahmacun. Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży
farsz:
- 500 g mielonego mięsa z jagnięciny
- papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Czytaj także: Jajko na chrupiąco? Spróbuj jajka w tempurze!
Przepis na lahumacun. Wykonanie:
- Mąkę przesiej przez sito do miski razem z solą, dodaj drożdże i wodę, wyrób ciasto na gładko, pod koniec ugniatania dodaj oliwę i wyrabiaj do połączenia się wszystkich składników
- Wysmaruj miskę oliwą, włóż do niej ciasto i przykryj folią odstawiając na ok. godzinę
- Warzywa na farsz posiekaj w bardzo drobną kostkę i odciśnij z nich wodę
- Wymieszaj warzywa z mięsem i przyprawami
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski, wyrób przez ok. 5 min na stolnicy i podziel na 8-9 części
- Z tak przygotowanych części uformuj kuleczki i pozostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzej do temp. 250 stopni
- Z jednej części ciasta rozwałkuj cieniutki placek, połóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj farszem
- Piecz ok. 7-8 minut do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor
- Gotowe danie przed jedzeniem należy skropić odrobiną soku z cytryny
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl