Biszkopt według tego przepisu jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć ze sobą trzy składniki. Kluczowe jest ubicie jajek z cukrem. Masa powinna być bardzo puszysta. Następnie musisz stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę w temperaturze pokojowej. Ten biszkopt idealnie sprawdzi się jako podstawa do tortu lub innego ciasta.
Czytaj także: Przepis na keczup z cukinii. Musisz go znać
Przepis na biszkopt. Składniki:
- 5 jajek
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 180 g mąki
Przepis na biszkopt. Wykonanie:
- jajka ubijaj z cukrem przez ok. 8 minut tak, by powstała puszysta masa
- porcjami dodawaj mąkę przesianą przez sitko
- puszystą masę na biszkopt przelej do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy
- biszkopt piecz przez 50 minut w temperaturze 160 st. C
- następnie otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut
Zobacz także: Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl