Dżem z dodatkiem cytryny jest doskonałą przekąską i dodatkiem do naleśników czy pieczywa. Jest słodki, ale delikatnie kwaśny jednocześnie. Przygotowuje się go bardzo szybko i z pewnością uda się każdemu, nawet osobie, która nie ma doświadczenia w kuchni. Jak każdy inny dżem, można go przechowywać w spiżarni nawet do 12 miesięcy.
Dżem z cukinii i cytryn. Potrzebne składniki
- 5 kg cukinii zielonej
- 1 kg cukru
- 4 średnie cytryny
- 0,5 szklanki wody
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Dżem z cukinii i cytryn. Sposób przygotowania
- Cukinię umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.
- Cukinię przełóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia.
- Kiedy cukinia się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj tak przez jeszcze 10-15 minut.
- Cytryny sparz i zetrzyj z nich skórkę.
- Z cytryn wyciśnij sok.
- Garnek z cukinią zdejmij z ognia i całość zblenduj.
- Dodaj cukier oraz sok i skórkę z cytryny.
- Całość wymieszaj i smaż około 30 minut.
- Gotowy dżem z cukinii i cytryn przekładaj do czystych i wyparzonych słoików.
- Słoiki starannie zakręć i studź ustawione do góry dnem.