Magda Gessler niejednokrotnie potrafiła zadziwić swoich fanów. Wszyscy przecież wiedzą, że najpopularniejsza polska restauratorka jest wielką miłośniczką kuchni tradycyjnej i prostej.
Niekiedy jednak nazwy tworzonych przez nią potraw, potrafią zmylić. Dokładnie tak jest w przypadku sałatki piwnej - ta nie ma nic wspólnego z piwem, no może poza tym, że świetnie się nadaje jako przekąska pod większe picie.
Warto również zaznaczyć, że nie dość, że jest banalnie prosta i szybka, to w dodatku niskokaloryczna i sycąca. Jak już jesteśmy przy zaletach, to warto wspomnieć, że Gessler użyła do tego przepisu musztardy francuskiej, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, dzięki zawartym w niej antyoksydantom, m.in. witaminy E. Nic tylko wcinać!
Sałatka piwna Magdy Gessler. Składniki:
- 100 gr sałaty lodowej lub fit mixu sałat;
- 50 gr serka pleśniowego typu Lazur;
- łyżka miodu;
- czubata łyżka musztardy francuskiej;
- pół gruszki;
- 2 łyżki nasion słonecznika lub orzechów włoskich.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Sałatka piwna Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową rozdrobnij na mniejsze kawałki, miód wymieszaj z musztardą i polej sałatę.
- W międzyczasie podpraż słonecznik na suchej patelni.
- Z gruszki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w ok. 2 mm podłużne plasterki, w podobną grubość posiekaj ser pleśniowy.
- Plasterek gruszki poskładaj z plasterkiem sera i układaj na sałatce, tworząc rozetę.
- W sam środek rozety dodaj prażony słonecznik lub orzechy. Sałatkę możesz podać od razu.
Koniec roboty. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.