Nigdy nie wyrzucaj skóry z kurczaka. Sprawdzony patent Wachowicz

Warzywa lub mięso z rosołu często lądują w śmietniku. Ewa Wachowicz dzieli się jednak fenomenalnym sposobem na wykorzystanie resztek. Pokazuje, jak zrobić z nich pyszny domowy pasztet w słoiku.

Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. To sprawdzony patent Ewy WachowiczNigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Może ci się przydać do przygotowania pysznego pasztetu
Źródło zdjęć: © Getty Images | HUIZENG HU

Co zrobić ze skórą z kurczaka?

Większość ludzi przyrządzając kurczaka, wyrzuca skórę. Uważa się, że jest niesmaczna, tłusta lub niezdrowa. To błąd! Interia przywołuje pomysłowy przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowy w smaku domowy pasztet. Podstawowe składniki do jego wykonania znajdziesz w garnku po rosole: marchewkę, por, cebulę. Przydadzą się także resztki mięsa, a nawet ta część, która najczęściej traktowana jest jako odpad, czyli skóra. 

Ewa Wachowicz autorka programu kulinarnego, w którym zdradza, jak gotować smacznie, szybko i zdrowo twierdzi, że nie każdy przepada za mięsem gotowanym w rosole. Nie powinno jednak trafiać do kosza. Zgodnie z zasadą zero waste można je wykorzystać do przygotowania innego dania, które będzie pyszną przekąską, a nawet obiadowym daniem. Resztki mięsa można sprytnie przemycić w pasztecie domowej roboty. Skóra z kaczki lub kurczaka zastąpi w przepisie tłuszcz. Nic się nie zmarnuje!

Zator na jarmarku w Gdańsku. Tłumy ludzi [WIDEO]

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz. Tak wykorzystasz to, co zostanie ci z rosołu

Przygotowując pasztet z przepisu Ewy Wachowicz, który opublikowała Interia, wykorzystasz większość resztek z rosołu. Do jego wykonania nie potrzebujesz brytfanny, wystarczy słoik. 

Potrzebne składniki to:

  • mięso z rosołu
  • 0,5 marchewki
  • cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g - wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu jest szybkie i proste. Składa się z następujących punktów:

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).

Wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką nada wyjątkowego intensywnego smaku. 

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami