Co zrobić ze skórą z kurczaka?
Większość ludzi przyrządzając kurczaka, wyrzuca skórę. Uważa się, że jest niesmaczna, tłusta lub niezdrowa. To błąd! Interia przywołuje pomysłowy przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowy w smaku domowy pasztet. Podstawowe składniki do jego wykonania znajdziesz w garnku po rosole: marchewkę, por, cebulę. Przydadzą się także resztki mięsa, a nawet ta część, która najczęściej traktowana jest jako odpad, czyli skóra.
Ewa Wachowicz autorka programu kulinarnego, w którym zdradza, jak gotować smacznie, szybko i zdrowo twierdzi, że nie każdy przepada za mięsem gotowanym w rosole. Nie powinno jednak trafiać do kosza. Zgodnie z zasadą zero waste można je wykorzystać do przygotowania innego dania, które będzie pyszną przekąską, a nawet obiadowym daniem. Resztki mięsa można sprytnie przemycić w pasztecie domowej roboty. Skóra z kaczki lub kurczaka zastąpi w przepisie tłuszcz. Nic się nie zmarnuje!
Czytaj także: Lepiej nie kupuj tego makaronu. Powód cię zadziwi
Przepis na pasztet Ewy Wachowicz. Tak wykorzystasz to, co zostanie ci z rosołu
Przygotowując pasztet z przepisu Ewy Wachowicz, który opublikowała Interia, wykorzystasz większość resztek z rosołu. Do jego wykonania nie potrzebujesz brytfanny, wystarczy słoik.
Potrzebne składniki to:
- mięso z rosołu
- 0,5 marchewki
- cebula, por i grzyby z rosołu
- 300 g - wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie pasztetu jest szybkie i proste. Składa się z następujących punktów:
- Mięso wystudzić i oddzielić od kości.
- Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
- Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę.
- Zalać rosołem.
- Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posolić i wyrobić.
- Przełożyć do słoiczków.
- Zapiec w piekarniku (100 st. C).
Wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką nada wyjątkowego intensywnego smaku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.