Rosół z dodatkiem kapusty włoskiej, bo o tym składniku mowa, ma lekko słodki, delikatnie orzechowy posmak i kremową konsystencję. Wystarczy dodać kilka liści, by poczuć różnicę w smaku. Kapusta włoska ma wiele właściwości prozdrowotnych m.in. poprawia odporność, zapobiega szybkiemu starzeniu i dostarcza cennej witaminy C. Koniecznie wypróbuj rosołu z dodatkiem kapusty włoskiej.
Czytaj także: Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki
Przepis na rosół z kapustą włoską. Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- 2 litry wody
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 średnich marchewek
- 2 małe pietruszki
- 1 niewielki seler garść zielonej natki pietruszki z łodygami
- 6 liści laurowych
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
Przepis na rosół z kapustą włoską. Wykonanie:
- w dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, a następnie kurczaka, pieprz i liście laurowe
- gotuj przez ok. 25 minut, na bieżąco usuwaj szumowiny
- umyj włoszczyznę, kapustę podziel na ćwiartki i usuń zgrubienia
- warzywa dodaj do odszumowanej zupy i gotuj przez kolejne 30 minut, dodaj także połowę natki pietruszki
- do zupy wrzuć kapustę i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut
- dopraw zupę do smaku
- rosół podawaj z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki lub pokrojoną marchewką
Zobacz także: Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl