Mąkę zastąpisz puszką fasoli, a masło... odrobiną oleju kokosowego! Ot, cała filozofia. Aby jeszcze mniej wydać na składniki, polecamy kupić mocno dojrzałe banany, które zazwyczaj w sklepach są sporo tańsze. Ciasto z fasoli, bez dodatku masła, wychodzi wilgotne i delikatne. Od razu zrób podwójną porcję! To ciasto kochają dorośli i dzieci. Smacznego!
Przepis na ciasto bez masła i mąki. Potrzebne składniki
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 duży banan
- 2 łyżki kakao
- 30 g cukru lub innego słodzika
- 30 g daktyli suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g oleju kokosowego
- pół rozpuszczonej gorzkiej czekolady (ewentualnie do polewy)
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu
Przepis na ciasto bez masła i mąki. Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Fasolę przepłucz wodą i odcedź.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Radzimy zrobić od razu podwójną porcję i wyłożyć na większą blaszkę, gdyż ciasto bardzo szybko znika ze stołu.
- Ostudzone ciasto możesz polać polewą z roztopionej czekolady.
I gotowe!
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl