Zupa gulaszowa zaproponowana przez znanego kucharza Karola Okrasę to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych osób. By ją przygotować, nie trzeba spędzić wiele czasu w kuchni, a cały garnek zupy powinien starczyć co najmniej na dwa dni dla całej rodziny. Dzięki ciecierzycy danie jest niezwykle sycące, a odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że jest także wyjątkowo aromatyczne i esencjonalne.
Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Potrzebne składniki
- 750 g schabu bez kości
- 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- 300 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 główki małej kapusty
- Pęczek natki pietruszki
- Skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 4 liście laurowe
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 20 g masła
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Zupa gulaszowa wg. Karola Okrasy. Sposób przygotowania
- Schab pokrój w małe paseczki, posyp solą i pieprzem i obsmaż na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe.
- Wszystko podsmaż, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Duś przez kolejne 20 minut.
- Na patelnię dodaj posiekaną kapustę, duś przez kolejne 10 minut.
- Całość przełóż do dużego garnka. Dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę oraz przyprawy.
- Zalej wszystko wodą i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
- Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy.
- Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl