Katarzyna Bosacka to obecnie jedna z najbardziej lubianych prezenterek telewizyjnych w Polsce. Zajmuje się przede wszystkim poradami żywieniowymi i zagadnieniami konsumenckimi. Jej program "Wiem, co jem i wiem, co kupuje" cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w czasach, kiedy w wyniku galopującej inflacji większość Polaków na zakupach każdą złotówkę musi oglądać z dwóch stron.
Bosacka jest także aktywna w sieci. Na platformie YouTube regularnie dzieli się z fanami przepisami na zdrowe i tanie obiady. Tym razem nagranie z instruktażem pojawiło się na kanale sieci "Carrefour" w ramach nowego cyklu "Mądry obiad do 5 zł za osobę". Zdaniem Bosackiej, właśnie tyle będą kosztować składniki na porcję pysznych gnocchi ze szpinakiem w kremowym, śmietanowym sosie.
Przepis Bosackiej na obiad za 5 złotych. Gnocchi ze szpinakiem. Potrzebne składniki
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, mogą być z poprzedniego obiadu
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 2 ząbki czosnku
- 50 g twardego sera (parmezan, bursztyn, grana padano)
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis Bosackiej na obiad za 5 złotych. Gnocchi ze szpinakiem. Sposób przygotowania
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Szpinak rozmroź i przełóż na sito, by obciekła z niego woda.
- Odsączony szpinak połącz z ziemniakami w misce, dodaj jajko i mąkę.
- Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej, wszystko wymieszaj.
- Z powstałego ciasta ulep małe kluski wielkości kopytek.
- Kluski wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez parę minut, aż będą sprężyste.
- W międzyczasie przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię wylej śmietanę, dorzuć starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podgrzej, aż sos lekko zgęstnieje.
- Kluski wyłóż na talerz i polej sosem.
Domowe gnocchi możesz z wierzchu posypać dodatkowo startym serem, a dla lepszej prezentacji - posiekaną natką pietruszki. Smacznego!