Szakszuka oznacza bałagan, ale przy odrobinie pomysłowości to proste i zarazem światowe danie można przyrządzić sprzątając domową lodówkę. Wystarczy, że do jajek i sosu pomidorowego dodamy kilka dodatków, zalegających w naszej kuchni. Odrobina boczku lub pozostałych z wczorajszego obiadu ziemniaków sprawi, że szakszuka nabierze typowo polskich smaków.
Szakszuka po polsku. Potrzebne składniki:
- Puszka pulpy pomidorowej lub pół litra gęstego przecieru
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- cztery jajka
- (opcjonalnie) 2-3 ugotowane ziemniaki
- 3-4 plastreki boczku lub innej wędliny
- cukier
- przyprawy
- oliwa
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Pyszna fasolka po bretońsku
Szakszuka po polsku. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Następnie dorzuć skrojoną paprykę oraz większe składniki ( pokrojone w plastry ziemniaki lub wędlina w paskach), które chcesz dodać do polskiej szakszuki.
- Dodaj czosnek i chilli. Wszystko zamieszaj aby nie przywierało.
- Gdy ziemniaki i wędlina zaczną się widocznie przypiekać, wlej pulpę pomidorową lub zmiksowane pomidory. Dodaj przyprawy i mieszaj aby odparowała woda z sosu.
- Gdy sos będzie dostatecznie gęsty i gorący, wbij na niego jajka. Nie mieszaj, zostaw aż zetną się w wysokiej temperaturze. Można patelnię przykryć pokrywką, aby jajka lepiej się ścięły.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Czytaj także: Pyzy Roberta Makłowicza. Sekretem jest masło
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl