Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Można je przygotować na wiele sposobów. Popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka do swojego programu na YouTube zaprosiła Ukrainkę, panią Marię Popko, która od wielu lat mieszka w Polsce. Kobieta pokazała, jak wykonuje się pierogi we Lwowie. Pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczana i twarogiem są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jedna porcja kosztuje zaledwie ok. 2 zł.
Gdyby obliczyć, taka porcja bez mięsa z kaszą gryczana z twarogiem i cebulką kosztuje 1,50 zł. Jeśli dodamy do tego boczek, czyli taka wersja bogatsza to wychodzi 2,30 zł za porcję - zapewnia Katarzyna Bosacka.
Czytaj także: Ten przepis ma 100 lat. Nagranie obejrzało 7 mln osób
Przepis na pierogi lwowskie. Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 250 g twarogu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- cebula
- ewentualnie boczek do okrasy
Do ciasta:
- pół kg maki
- jajko
- woda
Przepis na pierogi lwowskie. Wykonanie:
- pokrojoną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle lub na oleju
- dodaj do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu
- wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku
- przygotuj ciasto na pierogi i faszeruj kaszą z twarogiem, a następnie gotuj w osolonej wodzie
- pierogi lwowskie możesz okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem
- z tej porcji jak zapewnia Katarzyna Bosacka powinno wyjść ok. 60 pierogów
Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl