Zamiast trzeć, można po prostu pokroić. Ta banalna zmiana w sposobie przyrządzania zupy ogórkowej, nie tylko uwolni nas od wiecznie zdartych do krwi dłoni podczas tarcia ogórków kiszonych, ale sprawi, że popularna na polskich stołach zupa, nabierze w smaku niezwykłej wyrazistości. Ważne też, aby przygotowując zupę pamiętać o koperku.
Czytaj także: Racuchy po staropolsku. Ten dodatek znały nasze babki
Zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 400 g wieprzowych żeberek
- 5-6 ogórków kiszonych
- 5 niezbyt dużych ziemniaków
- 1 mały por
- 2 średnie marchewki
- 1 nieduża pietruszka
- kawałek średniego selera
- 30 g śmietany 18%
- sól i pieprz w ilości do smaku
- posiekany świeży koperek do podania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyszczone mięso umieszczamy w dużym garze wraz z warzywami, za wyjątkiem ziemniaków i marchewki. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, doprowadzając do miękkości składników.
- Gotowy wywar przecedzamy przez sito. W drobną kostkę kroimy marchew i ziemniaki i w wywarze podgotowujemy przez około kwadrans.
- Po tym czasie, do zupy dodajemy skrojone w grube plastry ogórki kiszone. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy przez około 5 minut.
- Gorącą zupę na talerzach posypujemy świeżo siekanym koperkiem.
Czytaj także: Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko