To przepis na nieco "pijane" pączki, ponieważ do ich smażenia dodawana jest wódka lub spirytus - dzięki temu ciasto nie pochłania ogromnych ilości tłuszczu. Ważne jest także, aby sięgnąć po twaróg półtłusty. Jego konsystencja jest lżejsza od tego pełnotłustego, a jednocześnie jest łatwiejszy do formowania od chudych twarogów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oponki jak z cukierni - składniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 250 g gęstej śmietany,
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- 1,5 łyżeczki sody,
- olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
- kieliszek wódki lub spirytusu,
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Oponki jak z cukierni - sposób przyrządzenia:
- Zaczynamy od zmielenia sera. Można zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przekładamy go do miski.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagniatamy.
- Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki.
- W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i dodajemy do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
- Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucamy partiami oponki i smażymy z obu stron na apetyczny, złoty kolor
Czytaj także: Mini pączki jogurtowe. Będą gotowe w kilkanaście minut
I gotowe! Po wyjęciu oponki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem - wedle uznania! Pamiętajcie, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, są wysokokaloryczne. Dlatego, jeśli nie chcecie się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ograniczcie jedzenie oponek z sera.