Jeśli jednak mamy ochotę na orzeszki w karmelu, a akurat nie mamy w okolicy żadnej plaży lub po prostu chcemy je sobie przygotować sami, to istnieje na to prosty i szybki sposób.
Są one dobre zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do innych słodkich dań np. naleśników czy lodów. Nie wymagają też prawie żadnego wysiłku i może je przygotować nawet zupełny ignorant kulinarny. O ile zastosuje się do prostego przepisu.
Orzeszki w karmelu. Potrzebne składniki
- Jedna puszka orzeszków ziemnych niesolonych, bez łupin
- 3/4 szklanki cukru (trzcinowego lub białego)
- 1 łyżka stołowa wody
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 łyżeczki soli,
- Przyprawy do smaku - chilli, cynamon
Warto pamiętać, że możemy zamienić orzeszki ziemne na jakiekolwiek inne bez łupiny - nerkowce, migdały, pistacje czy laskowe.
Sposób przygotowania
- Na głębokiej patelni rozpuść (na średnim ogniu cukier oraz wodę} i regularnie mieszaj. Po 3-4 minutach otrzymasz karmel.
- Dodaj sól, masło oraz przyprawy do masy karmelowej. Następnie wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj, by z każdej strony pokryły się karmelem.
- Przełóż całość na folię spożywczą. Gdy wystygną, zawiń i pokrusz posklejane ze sobą orzechy na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Czytaj także: Przepis na sernik jaglany na zimno. Deser na szybko