Kiszone cytryny nie są popularne w Polsce, ale warto się do nich przekonać. Mogą być składnikiem wielu deserów i napojów, w tym pysznej lemoniady cytrynowej.
Lemoniada z kiszonych cytryn. Potrzebne składniki:
Kiszone cytryny:
- trzy cytryny w całości
- sok z trzech cytryn
- łyżka soli
- ciepła woda
- duży słoik
Lemoniada:
- kilka kostek lodu
- kiszona cytryna
- łyżeczka cukru
- woda mineralna (najlepiej gazowana)
- kilka listków mięty
Czytaj także: Klasyczny murzynek. Przepis z PRL
Lemoniada z kiszonych cytryn. Sposób przygotowania:
Kiszone cytryny:
- dokładnie je umyj cytryny
- na dno słoika wsyp łyżkę soli
- cytryny pokrój w połówki lub ćwiartki (możesz ja także ponacinać)
- do słoika włóż cytryny, a następnie zalej je sokiem z cytryn i ciepłą wodą (tak, aby owoce były całkiem przykryte)
- słoik szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni
Lemoniada:
- do szklanki wyciśnij sok z jednej kiszonej cytryny
- dodaj łyżeczkę cukru i listki mięty i wymieszaj
- do szklanki dodaj lód i wszystko zalej wodą mineralną
- lemoniadę przyozdób plastrami cytryny i listkami mięty
Zobacz także: Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl