Oszukane zrazy to prostsza i szybsza wersja tradycyjnego dania, a jednocześnie świetna alternatywa dla kotletów mielonych. To idealny pomysł na weekendowy obiad, który skradnie serca domowników i gości.
Czytaj także: Kotlety ruskie. Doskonałe urozmaicenie obiadu
Przepis na oszukane zrazy. Potrzebne składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 100 g wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- Czerstwa bułka
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przepis na oszukane zrazy. Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę, podsmaż
- Cebulę i ogórki drobno pokrój
- Bułkę namocz w ciepłej wodzie i odciśnij
- W misce wymieszaj mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką i przyprawami
- Mięso podziel na 5 części. Uformuj z nich kilki i rozpłaszcz dłonią na cienki placek
- Kotlety nasmaruj cienko musztardą, na środku ukłon cebulę, ogórka i boczek.
- Mięso zroluj w podłużne roladki
- Zrazy obsmażaj z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, aż mozno się zarumienią
- Na patelnię wlej około 300 ml wody i duś mięso przez 45 minut, co jakiś czas obrazając
- Do sosu, który powstał na patelni, dodaj mąkę i przyprawy, rozrobione w małej ilości wody
- Duś, aż sos zgęstnieje
Czytaj także: Przechowywanie wędlin. Tak utrzymasz świeżość wielkanocnych przysmaków
Zrazy perfekcyjnie komponują się zarówno z ziemniakami, z kaszą jak i np. z kluskami śląskimi. Dodaj do tego ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy. Smacznego!