Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy

124

Sezon na pyszne, polskie jabłka w pełni. To prawdziwy grzech z niego nie skorzystać i nie zrobić pysznego, aromatycznego ciasta. A najlepsze ciasto z jabłek to bezsprzecznie szarlotka. Ta z przepisu Magdy Gessler to prawdziwe dzieło sztuki - podbije kubki smakowe nawet największego szarlotkowego smakosza. Mniam!

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, szczególnie, że za oknem szaro i buro? Nie trać czasu i pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy chwilowe zapychacze z dyskontu. Postaw na prawdziwą ucztę dla podniebienia, wykorzystaj sezon na jabłka i przygotuj pyszną, aromatyczną szarlotkę.

Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny przepis, bądź jakimś trafem nigdy nie piekłaś szarlotki - spróbuj rad od Magdy Gessler. Nasza topowa restauratorka jest specjalistką od tradycyjnych dań i ciast i zapewniamy cię, że z tym przepisem na pewno nie wyjdzie żaden zakalec.

To prawdziwy hit jesieni. Ciasto jest mega kruche i maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma jedną wadę - trudno jest przestać na jednym kawałku. I nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Radzimy zatem od razu upiec dwie - tak na wypadek gdyby mieli wpaść goście.

Szarlotka Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Szarlotka Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
  • Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
  • Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  • Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Oto, co serwowali w tatrzańskiej restauracji. Potężna kara
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Ojciec zaginionego Krzysia Dymińskiego nie wytrzymał. "Nie ma mojej zgody"
Mocne słowa gen. Skrzypczaka. "Wystarczy na 10 dni"
Pasażer próbował otworzyć drzwi samolotu. Maszyna była 9 km nad ziemią
Programy komputerowe, które ułatwiają życie. Czy znasz je wszystkie?
Hiszpanie piszą o Lewandowskiej. Otwiera nowy biznes
Wytyczne księdza ws. kolędy. Mieszkańcy: "To już tradycja"
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić