Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, szczególnie, że za oknem szaro i buro? Nie trać czasu i pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy chwilowe zapychacze z dyskontu. Postaw na prawdziwą ucztę dla podniebienia, wykorzystaj sezon na jabłka i przygotuj pyszną, aromatyczną szarlotkę.
Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny przepis, bądź jakimś trafem nigdy nie piekłaś szarlotki - spróbuj rad od Magdy Gessler. Nasza topowa restauratorka jest specjalistką od tradycyjnych dań i ciast i zapewniamy cię, że z tym przepisem na pewno nie wyjdzie żaden zakalec.
To prawdziwy hit jesieni. Ciasto jest mega kruche i maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma jedną wadę - trudno jest przestać na jednym kawałku. I nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Radzimy zatem od razu upiec dwie - tak na wypadek gdyby mieli wpaść goście.
Szarlotka Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 2 kg jabłek
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cynamonu
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Szarlotka Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
- Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
- Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
- Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
- Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.
I gotowe. Smacznego!