Owsianka zwykle kojarzy się ze słodkim śniadaniem z miodem i owocami. Wegańska blogerka kulinarna Miriam Groot udowodniła właśnie, że płatki owsiane mogą mieć wiele pysznych oblicz. Jednym z nich są owsiane arancini (włoskie kulki faszerowane, w oryginale ryżowe) z pieczarkami i białym winem.
Przepis na owsiane arancini. Potrzebne składniki
- 200 g płatków owsianych
- 1 duża szalotka
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- Skórka z jednej cytryny
- 50 g tartego sera
- Kulki mozzarelli do nadziewania (opcjonalnie)
- Bułka tarta
- Szczypta tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przepis na owsiane arancini. Sposób przygotowania
- Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż jedno i drugie na odrobinie oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj tymianek.
- Pieczarki pokrój w grubszą kostkę, dodaj na patelnię i lekko podsmaż.
- Wsyp płatki owsiane, dodaj wino i bulion. Podgrzewaj, aż płatki wchłoną płyn i całość stanie się gęsta i kremowa.
- Dodaj ser, skórkę cytronową, dopraw solą i pieprzem.
- Ostudź owsiankę. Na talerzu przygotuj bułkę tartą.
- Z masy utwórz kulki (do środka możesz włożyć mozzarellę) i obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym głębokim oleju, aż arancini się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Owsiane arancini najlepiej podawać z ulubionym dipem i posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Czytaj także: Jesteś głodny? Oto przepis na placuszki o smaku pizzy
Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl