Pączek idealny według Roberta Makłowicza. Miłośnik podróży kulinarnych doskonale wie, jak przyrządzić ten tradycyjny przysmak. Pączki Makłowicza na tłusty czwartek są puszyste, miękkie, nie za tłuste i wypełnione pysznym nadzieniem. Aby smak był niezastąpiony, nie można zapomnieć o sekretnym składniku!
Czytaj także: Te pączki zrobisz w 15 minut. Zapomnij o drożdżach!
To dzięki spirytusowi pączki nie przesiąkną nadmiernie tłuszczem, na którym je smażymy. W odrobinie tego alkoholu tkwi cały sekret pączków Roberta Makłowicza. O czym jeszcze warto pamiętać? Przed przygotowaniem słodkich przysmaków powinniśmy zaopatrzyć się w sitko, by dokładnie przesiać mąkę, co uchroni nasze pączki przed niechcianymi grudkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłusty czwartek 2023. Pączki Roberta Makłowicza. Lista składników:
- 1 kg mąki pszennej
- 7 żółtek z dużych jaj
- 1 jajko całe
- 400ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 10 dag drożdży
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- esencja cytrynowa lub pomarańczowa
- odrobina soli
- ulubiona marmolada do nadziewania
- smalec do smażenia
Tłusty czwartek 2023. Pączki Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę i robimy "dołek"
- Wkruszamy do niego drożdże i posypujemy je łyżką cukru
- Do miski wlewamy 200 ml podgrzanego wcześniej mleka
- Mieszankę przykrywany ściereczką na ok. 10 minut, by zaczęła "pracować"
- Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy do mąki
- Teraz dodajemy pozostałe składniki, oprócz masła, które roztapiamy
- Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. W międzyczasie stopniowo dodajemy płynne masło. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza
- Gotowe ciasto formujemy w kulę i ponownie przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę
- Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na wysokość ok. 2 cm, a następnie wykrawamy krążki, np. ostro zakończoną szklanką
- Na krążkach układamy ulubioną marmoladę i zlepiamy wszystko w zgrabną kulkę
- Gotowe kuleczki przykrywamy ścierką i odstawiamy do chwili, gdy podwoją swoją objętość
- W dużym garnku roztapiamy smalec. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wkładamy do niego nasze pączki. Smażymy przez około 2 minuty z każdej strony
- Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu
- Gdy ostygną, możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.