Najlepsze pączki to te przygotowane w tradycyjny sposób, z różaną marmoladą w środku i smażone na smalcu. Do pączków warto dodać kieliszek spirytusu, aby nie wchłaniały tak tłuszczu podczas smażenia. Marmoladę z kolei należy wybrać twardą, aby nie wylała się podczas smażenia.
Pączki. Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży świeżych
- 15 dag cukru
- 0,5 l mleka
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- 10 dag masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu
- marmolada różana
- olej i smalec do smażenia
- cukier puder/lukier
Pączki. Sposób przygotowania:
- przygotuj rozczyn: 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 min.
- żółtka, jajko i cukier utrzyj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli
- podgrzej lekko mleko i roztop masło
- do miski luba na stolnicę wysyp mąkę
- dodaj drożdże i zostaw na kilka minut
- dodaj do środka utarte jajka i mleko
- wyrób ciasto rękami, kiedy będzie już zwarte zacznij powoli dodawać roztopione masło
- dodaj kieliszek spirytusu i ponownie wyrób ciasto (aż będzie odchodziło od rąk)
- wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia
- kiedy ciasto powiększy się dwukrotnie, rozwałkuj je na grubość około 2 cm
- wykrawaj krążki i na każdy krążek nałóż łyżeczkę marmolady
- krążki zlep i uformuj kulki, ponownie zostaw do wyrośnięcia
- pączki smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepszy jest smalec)
- usmażone pączki wyłóż na papierowy ręczniczek do odsączenia tłuszczu
- jeszcze ciepłe polukruj lub posyp cukrem pudrem
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl