Na przestrzeni ostatnich lat staliśmy się bardziej wymagający w zakresie kulinariów. Mało kogo zadowalają już "klasyczne" pączki, a coraz więcej chętniej sięgamy po nietypowe połączenia smaków. Do takich bez wątpienia należą pączki według Roberta Makłowicza, których jednym ze składników jest... spirytus.
Przeczytaj także: Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Przepis na pączki Roberta Makłowicza – potrzebne składniki
- sześć szklanek mąki
- łyżka białego cukru
- trzy łyżki drożdży
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 7 żółtek
- 2 paczki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 2 kieliszki spirytusu
- kilka kropli zapachu cytrynowego albo pomarańczowego
- szczypta soli
- opakowanie skórki pomarańczowej
- cukier puder albo lukier do posypania lub obtoczenia
- dwa słoiki dowolnego rodzaju marmolady
- 2 kilogramy gęsiego smalcu
Przeczytaj także: Przepis na ekspresowe pączki. Jeden ma tylko 130 kcal
Przepis na pączki Roberta Makłowicza – sposób przygotowania
- Rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru. Dodaj szklankę mąki i tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby jego zawartość wyrosła.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj jajko, żółtka, cukier waniliowy i cukier biały. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą, dolej przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną.
- Mieszaj zawartość naczynia, aż uzyskasz jednolitą masę. Dolej resztę mleka oraz spirytus.
- Rozpuść masło, a następnie dodawaj stopniowo do masy, jednocześnie wyrabiając. Gdy ciasto będzie już wyrobione, rozwałkuj je i wykrój z niego szklanką kółka, na których środku nałożysz pół łyżeczki marmolady.
- Zalep wykrojone kółeczka i uformuj z nich kule, które ułożysz na uprzednio uproszonym mąką blacie lub stolnicy. Przykryj je ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie roztop na średnim ogniu gęsi smalec. Kiedy będzie już rozgrzany, zacznij smażyć na nim już wyrośnięte pączki – układaj je zalepioną stroną do dołu.
- Przekładaj pączki, aż obie strony będą dokładnie zarumienione i wysmażone. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przeczytaj także: Nowe pączki u Gessler. Cena zwali cię z nóg
Tak przygotowane pączki należy obtoczyć w lukrze lub posypać cukrem pudrem. W przypadku pierwszego wyboru warto dodać także skórkę pomarańczową.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.