Idealnie wyrośnięte i kształtne pączki ociekające lukrem to marzenie wielu osób lubujących się w amatorskim robieniu słodyczy. Aby osiągnąć ten etap w smażeniu pączków potrzeba jednak całkiem sporo wprawy w cukiernictwie i jeszcze więcej wolnego czasu. Z pomocą przychodzą jednak twórcy Thermomixa.
Popularny robot gładkie i dobrze wyrobione ciasto przygotuje dosłownie w moment. Niestety smażyć pączki trzeba będzie je już tradycyjnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Pączki z Thermomixa. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- olej do smażenia
Pączki z Thermomixa. Sposób przygotowania:
- Do naczynia wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże i masło. Wsyp zwykły cukier i ten, z dodatkiem prawdziwej wanilii. Ustaw robota na 37 stopni na trzy minuty i obrotach o mocy: 3. Gotowe odstaw na kwadrans.
- Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i żółtka. Wyrobić ciasto z dodatkiem wyrośniętych drożdży przez około 3 minuty w programie: Interwał. Ciasto zostawić w maszynie do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto wyrabiać na blacie oprószonym mąką. Podzielić je na małe i równe kawałki (powinno wyjść około 12 sztuk). Kulki ułożyć w odstępach na desce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pączki z obu stron, aż będą rumiane. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Nadziewać dżemem lub konfiturą za pomocą strzykawki lub szprycy cukierniczej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl