Tłusty czwartek jest coraz bliżej i dlatego warto wypróbować przepisy na najlepsze pączki. Jedna z najsmaczniejszych pączków to te z ziemniakami. Sprawdź jak je wykonać.
Pączki z ziemniakami. Potrzebne składniki:
- 360 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 75 g masła
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
Składniki na purée ziemniaczane:
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Pączki z ziemniakami. Sposób przygotowania:
- Obierz i opłucz ziemniaki. Następnie ugotuj je do miękkości
- odcedź ziemniaki i dodaj do nich mleko oraz masło
- wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj lub zmiksuj
- masło rozpuść i odstaw do wystudzenia
- w dużej misce połącz drożdże, cukier, mąkę i sól
- w drugiej misce połącz wodę, masło, ciepłe puree ziemniaczane, mleko i jajko
- wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób do otrzymania jednolitego ciasta
- ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut
- stolnicę podsyp mąką i zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj
- z ciasta wycinak kółka, które kształtuj w kule
- pączki ułóż na blaszce pod przykryciem
- rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku
- pączki smaż po minucie na każdą stronę
- gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy
- wstrzykuj do nich dżem i posypuj cukrem pudrem.
Czytaj także: Domowe irysy jak z PRL-u. Smak dzieciństwa w parę chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl