Pączki można zrobić na wiele różnych sposobów. Ostatnio bardzo popularne są pączki z dodatkiem serka lub twarogu, lub bez drożdży. Osoby, które są na diecie wybierają wersje niskokaloryczne. Warto spróbować także pączków z ziemniakami.
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!
Pączki ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka w temperaturze pokojowej,
- 125 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 50 g drożdży,
- olej do smażenia.
Czytaj także:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
Pączki ziemniaczane. Sposób wykonania:
- ziemniaki ugotuj i lekko przestudź
- gdy będą jeszcze ciepłe dokładnie je rozgnieć albo zmiel w maszynce (nie mogą mieć żadnych grudek)
- rozpuść masło
- mąkę przesiej do dużej miski
- do ziemniaków wkrusz świeże drożdże, wsyp cukier i mąkę
- następnie wbij jajka i dodaj przestudzone masło
- wszystko wymieszaj i wyrób ciasto
- ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
- gdy ciasto urośnie, odrywaj od niego kulki i formuj pączki
- na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzej tłuszcz i smaż pączki ze wszystkich stron, żeby się zarumieniły
- pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz
- pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować
- za pomocą rękawa cukierniczego można je także nadziać marmoladą, konfiturą, bitą śmietaną lub karmelem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl