Ostatki w Polsce kojarzą się głównie z pączkami czy faworkami, natomiast na Zachodzie obchodzony jest tzw. Pancake Day. I mimo, że w Polsce nic nie robimy z tej okazji to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby spędzić Placuszkowy Dzień...innego dnia. WSzczególnie jeśli możemy zjeść pyszne, słodziutkie rumowo-bananowe placuszki. Na samą myśl o nich cieknie ślinka...
Rumowo-bananowe placuszki. Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki rumu bananowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Olej roślinny do posmarowania patelni
- 3 duże banany
- miód
Czytaj też: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki
Rumowo-bananowe placuszki. Wykonanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko, olej, rum bananowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Podgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Posmaruj ją obficie olejem.
- Wrzucaj ok.1/4 łyżki mieszaniny na patelnię
- Smaż, aż naleśniki będą jasnobrązowe, około 3 minuty z każdej strony
- Na każdym naleśniku ułóż plasterki banana, ułóż na stosie i polej miodem
Czytaj też: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl