Panna cotta to idealny letni deser. Ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Najlepiej podawać go z dodatkiem ulubionych owoców.
Przepis na panna cotta. Potrzebne składniki
- 3 łyżki śmietanki 30 proc. lub mleka
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii lub olejek waniliowy
Czytaj także: Lody o smaku zielonej herbaty. Prosty, domowy przepis na oryginalny deser
Przepis na panna cotta. Sposób przygotowania
- Rozmieszaj żelatynę z 3 łyżkami śmietanki i odstaw
- Połowę śmietanki 36 proc. ubij na sztywno z cukrem
- Drugą połowę śmietanki wlej do rondelka
- Dodaj jogurt, laskę wanilii lub olejek waniliowy i namoczoną żelatynę
- Podgrzewaj, a gdy zacznie się gotować, zdejmij z palnika
- Na końcu dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj
- Przelej do okrągłych foremek i włóż do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
Deser najlepiej podawać z malinami lub truskawkami oraz musem owocowym.
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl