Świeży, prawdziwie wiejski twaróg w miejsce kupnego kubełka, jaja tylko od szczęśliwych kur i masło robione ręcznie, w miejsce taśmowej produkcji.
Pascha według przepisu Magdy Gessler to nie jest oszczędny deser i by udał się na piątkę, nie możemy oszczędzać na użytych do niego składnikach. Szczególnie, że w święta można nieco zaszaleć.
Czytaj także: Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
Pascha według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram białego sera
- szklanka obranych orzechów włoskich (nie spleśniałych, przechowywanych odpowiednio)
- szklanka rodzynek
- mocna, czarna herbata
- rum
- kostka masła
- szklanka cukru pudru z dodatkiem wanilii
- 10 żółtek
- skórka z cytryny i pomarańczy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie
Pascha według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Ser zmiel trzykrotnie maszynką do mięsa lub blenderem.
- Posiekaj orzechy i zaparz mocną esencję herbacianą (ok. pół litra) i dodaj do niej 50 ml rumu
- Rodzynki zagotuj w herbacie z rumem.
- Zetrzyj skórkę z owoców, odcedź rodzynki i wymieszaj wszystko razem z serem.
- Cukier utrzyj z żółtkami i masłem na gładką masę.
- Dodaj ser z bakaliami do słodkiej masy z jajek.
- Całość zawiń w czystą lnianą serwetkę i porządnie odsącz. Następnie zawinięty ser odłóż do lodówki na 12 godzin.
- Paschę podawaj następnego dnia na zimno, dekorując dodatkami jak jadalne kwiaty lub owoce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl