Zamiast klasycznego drożdżowego ciasta - lekki i kruchy odpowiednik. Do farszu prócz grzybów i kapusty: suszone śliwki. Autorski przepis na paszteciki świetnie pasujące do parującego kubka czerwonego barszczu, na zbliżające się święta poleca Ewa Wachowicz. Grzech nie wypróbować go w tych dniach.
Czytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Paszteciki Ewa Wachowicz. Potrzebne składniki:
- 250 g kiszonej kapusty
- kilka suszonych śliwek
- kilka grzybów suszonych
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- cebula
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- łyżka masła klarowanego
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- czarnuszka lub kminek do posypania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
Paszteciki Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:
- Grzyby podgotuj lub namocz na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Śliwki zalej ciepłą wodą na 30 minut wcześniej. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj liść laurowy, kminek i ziele angielskie i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- na maśle zeszklij cebulę, dodaj pocięte na drobne kawałki grzyby i śliwki. Podsmaż na ogniu do miękkości. Następnie całość połącz z kapustą w większym naczyniu i gotuj aż do odparowania wody z dodatkiem przypraw.
- Gotowe nadzienie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, jeżeli ktoś lubi.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na większe kwadraty. Na środek, jak do pierogów nakładaj farsz. Paszteciki zwijaj w kopertę. Gotowe posmaruj białkiem z jaja.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez kwadrans, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. Podawaj z gorącym barszczem czerwonym.