Penne alla vodka to pasta w stylu włoskim z dodatkiem wysokoprocentowego alkoholu. Kremowy, pomidorowy sos cudownie oblepia makaron, a wódka nadaje sosowi niezwykłej głębi smaku. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników.
Penne alla vodka - potrzebne składniki:
- 3 łyżki oliwy lub masła
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki stołowe wódki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 100 ml śmietanki kremówki
- Makaron penne lub inny krótki
- Sól, pieprz do smaku
- Pół szklanki tartego parmezanu
- Bazylia do podania
Penne alla vodka - sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek drobno posiekaj
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek. Podsmażaj, aż zmiękną
- Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chilli. Smaż, często mieszając, aż wszystkie składniki ładnie się połączą
- Dodaj wódkę i wszystko dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż alkohol odparuje. Zdejmij patelnię z ognia
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Przed odcedzeniem, odłóż pół szklanki wody po makaronie
- Umieść patelnię z sosem na średnim ogniu. Dodaj wody po makaronie i śmietany. Mieszaj do zgęstnienia
- Dodaj połowę parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści
- Wyłącz ogień i wmieszaj ugotowany makaron.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku
Danie podawaj z dodatkiem parmezanu i posypane poszarpanymi listkami bazylii. Śmietanka nadaje sosowi cudnej delikatności, a wódka wyrazistości. Smak makaronu penne alla vodka przeniesie Twoje podniebienie do słonecznych Włoszech. Smacznego!
Czytaj także: Sposób na zupkę chińską. Na to byś nie wpadł