Jakub Kuroń podobnie jak jego ojciec Maciej Kuroń jest kucharzem. Od wielu lat prowadzi także szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Na swoim blogu dzieli się ciekawymi przepisami na różne dania. Wśród wielu autorskich przepisów naszą uwagę zwrócił przepis na perfekcyjny domowy rosół. Tajemnicą dobrego rosołu jest jego długie gotowanie. Radzimy więc uzbroić się w cierpliwość.
Czytaj także: Przepis na ciasto Wenus. Szybkie i bez pieczenia!
Przepis na perfekcyjny domowy rosół wg Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:
- 500 g szpondru wołowego z kością
- 500 g skrzydełek z kurczaka np. zagrodowego
- 1 szyja z indyka (500 g)
- 5-6 średnich marchewek (500 g)
- 2-3 korzenie pietruszki (150 g)
- ćwiartka selera (90 g)
- 2 łodygi natki selera
- 2 nieobrane przypalone cebula
- 1 duży pęczek natki pietruszki (50 g)
- 20 cm zielonej części pora (70 g)
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 duża łyżka soli
- 6 litrów wody
Czytaj także: Jesienna zupa według Kasi Tusk. Smakuje nawet dzieciom
Przepis na perfekcyjny domowy rosół wg Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania:
- do dużego garnka wlej 6 litrów wody i dodaj mięso wołowe, skrzydełka z kurczaka oraz szyjkę indyka
- dodaj także umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, selera
- kiedy zupa zacznie "pyrkać" dodaj przypalone cebule, natkę pietruszki oraz por
- gdy na wywarze pojawią się szumowiny, zdejmij je z powierzchni rosołu z pomocą sitka
- następnie dodaj pół łyżki soli oraz liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotuj ok. 4-5 godzin na wolnym ogniu
- w międzyczasie zdejmuj sitkiem szumowiny
- w połowie gotowania dodaj pozostałą sól
- rosół podawaj z makaronem, posiekaną natką pietruszki i gotowaną marchewką
Zobacz także: Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl