Ryba to idealne danie dla trzymających post. Filety z popularnych gatunków ryb znajdziemy niemalże w każdym markecie. Czasem wystarczy odrobina uwagi, by kupić je w naprawdę dobrej, promocyjnej cenie.
Szczególnie, że z dodatkiem dowolnych warzyw, ryby komponują się w pełnowartościowy i lekki posiłek. Jeśli zamiast na polanej tłuszczem patelni, dodatkowo przygotujemy ryby w piekarniku nasz obiad będzie zdrowy i lekkostrawny.
Czytaj także: Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Potrzebne składniki:
- 4 dowolne filety rybne
- pół brokuła lub kilka sztuk mrożonych różyczek
- marchewka
- pół puszki groszku
- pietruszka
- olej
- sól
Czytaj także: Postny żur z grzybami. Idealny na Środę Popielcową
Pieczona ryba z warzywami. Sposób przygotowania:
- Filety rozmrażamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawioną rybę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- świeże warzywa obieramy i kroimy w słupki. Mrożona wrzucamy na moment do wrzątku, po czym suszymy na durszlaku. Z groszku odlewamy zalewę. Można też dodać krojoną w połówki opalaną nad gazem cebulę.
- naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy na nim filety oraz warzywa. Jeżeli nie mamy naczynia żaroodpornego, wystarczy zwykłą blachę z piekarnika wyłożyć folia aluminiową, a na niej ułożyć rybę i warzywa. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut.
Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Tak możesz je wykorzystać