Wiele osób zmaga się z różnymi alergiami. Należy do nich także nietolerancja na miód. Dla takich ludzi ten przepis będzie idealny. Możecie z niego skorzystać również wtedy, kiedy po prostu miodu w domu nie macie!
Co ważne - to ciasto przyrządzicie raz dwa! Wystarczy przygotować wszystkie składniki, a następnie dokładnie je wymieszać! Babcia Kasia zawsze używała do tego miksera, ale jeśli go nie macie pod ręką - blender także w zupełności wystarczy!
Czytaj także: Niskobudżetowe ciasto czekoladowe. Bez masła i mąki
Świąteczny piernik bez miodu - składniki:
- 3 jajka rozm L
- pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka cukru (może być cukier trzcinowy)
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny piernik bez miodu - sposób przyrządzenia:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Blachę-keksówkę lub podłużną (taką, która najlepiej nadaje się do pieczenia brownie) wysmaruj masłem a następnie obsyp bułką tartą. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na ten kosztowny obecnie tłuszcz - wyłóż blachę papierem do pieczenia. Może ci też posłużyć silikonowe naczynie do pieczenia - wówczas nie potrzebujesz ani masła i bułki tartej ani papieru.
- Wymieszaj dokładnie składniki w sposób opisany w drugim akapicie tekstu i przelej je do blachy.
- Wstaw ciasto w blasze na środkową tacę w piekarniku na 40 minut. Jeśli zauważysz, że za bardzo się przyrumieniło - zmniejsz moc piekarnika.
- Pamiętaj - ciasto jest gotowe, jeśli patyczek (może to być wykałaczka bądź patyczek na szaszłyki grillowe) będzie suchy. Wówczas wiesz, że masa nie osiadła i nie wytworzył się zakalec.
Czytaj także: Piernik z warzyw. Ten składnik może zaskoczyć
I gotowe! Ciasto możesz, wedle uznania, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi. Idealnie komponuje się z zimową herbatą, a także z...grzańcem!