Pieróg karelski to potrawa idealna dla osób niezdecydowanych. Danie to łączy w sobie gruzińskie chaczapuri i ruskie pierogi. Przy tym jest łatwe w przygotowaniu i dostępne na każdą kieszeń.
Pieróg karelski Bosackiej. Potrzebne składniki:
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g białej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml gorącej wody
- 200 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- 1 mały por
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 duża cebula
- 50 g twardego sera żółtego do posypania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Gruzińskie chaczapuri
Pieróg karelski Bosackiej. sposób przygotowania:
- Z mąki, soli i wody wyrób ciasto. Gdy będzie elastyczne i bez grudek odstaw je pod przykryciem na 30 minut.
- Ugotuj ziemniaki z solą. Pora i cebulkę pokrój na drobno, zeszklij na złoty kolor na patelni.
- Gdy ziemniaki wystygną, połącz je z porem i cebulą, dodaj biały ser, masło i mleko, wsyp do smaku przyprawy. Całość farszu możesz ubić tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Rozwałkuj ciasto, krój je w prostokąty wielkości dłoni. Na każdym ułóż farsz, zagnieć boki tak, jak w przypadku pizzy i posyp tartym żółtym serem na wierzchu.
- Piekarnik rozgrzej na 250 stopni. Wstaw do niego pierogi karelskie i zapiekaj około 15-20 minut. Gotowe posyp szczypiorkiem lub świeżymi ziołami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl