Pierogi z białą czekoladą i malinami skradają serca wszystkich wielbicieli pierogów. Choć oryginalne, można jeść je w formie obiadu jak i deseru. Znikają z talerzy szybciej, niż myślisz!
Pierogi z białą czekoladą i malinami. Składniki:
- 750 g mąki typu 500
- 175 ml wrzątku
- 75 ml zimnej wody
- 1 jajko
- 5 g soli (do wody na pierogi)
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 20 g drobnego cukru
- 1 gałązka świeżej mięty
- 20 g białej czekolady
- opcjonalnie: śmietanka kremówka, cynamon
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pierogi z białą czekoladą i malinami. Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie.
- Wbij do niego jajko.
- Zacznij wyrabiać ciasto, powoli dodając gorącą wodę.
- Uważaj, aby się nie poparzyć!
- Nie przerywając wyrabiania, dodaj teraz zimną wodę.
- Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.
- W międzyczasie rozmroź maliny, o ile korzystasz mrożonych.
- Czekoladę i miętę posiekaj.
- Następnie połącz (łyżką) z malinami, aby powstał farsz.
- Gotowe ciasto podziel na 2 części.
- Pierwszą rozwałkuj dość cienko.
- Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, z których powstaną pierogi.
- Na środek każdego kółka połóż łyżkę farszu i ulep pierogi.
- Aby brzegi pierogów lepiej się lepiły, możesz użyć odrobiny wody i posmarować je nią.
- Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na górę garnka.
- Podawaj np. ze śmietanką kremówką z nutą cynamonu lub z sosem malinowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: