Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najważniejszych i najbardziej lubianych dań na kolacji wigilijnej. Wielu osobom przyrządzenie pierogów sprawia jednak trudność. Aby były delikatne i miękkie należy je zrobić z ciasta zaparzanego.
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 25 g masła
- suszone grzyby
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
Pierogi z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania:
farsz:
- moczymy grzyby przez kilka godzin, aż namiękną
- marchewkę ścieramy na tarce
- w garnku o grubym dnie gotujemy posiekaną kapustę kiszoną oraz marchewkę
- doprawiamy solą i pierzem
- na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy kapustę
- smażymy razem przez około 5 min
ciasto:
- mąkę wysypujemy na stolnicę
- dodajemy sól
- dodajemy miękkie, rozdrobnione masło
- delikatnie mieszamy składniki
- do ciasta dodajemy gorącą wodę i szybko zagniatamy
- ciasto musi być dobrze zagniecione - po przekrojeniu na pół powinny pokazać się pęcherzyki powietrza
- z ciasta wykrawamy kółka, wykładamy na wierzch farsz i zalepiamy pierogi
Gotowe! Aby przyrządzić farsz, możesz wykorzystać część kapusty wigilijnej, dodaj do niej tylko cebulę. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.